Tryck och färger

Dina ordrar kommer bli tryckta efter färgmodellen CMYK (Cyan, Magenta, Yellow, Key/svart).
CMYK-färgrummet, som reflekterar ljus, er markant mindre än det ljusbaserade färgrummet, RGB (Red, Green, Blue), som ses på din skärm.
Färger på din skärm kan inte återge trycket exakt, men konverteras de till den korrekta CMYK-profilen får du bästa möjliga resultat.

Kan du se skillnaden?
Om du tittar i katalogen, kan du passa på att prova att jämföra foton på denna sida och foton på sidorna 26-29 i katalogen – Kan du se skillnaden?
Alla foton i katalogen är producerade enligt färgmodellen CMYK, medan foton som du ser på din skärm visas som RGB.

Om RGB
Det ljusbaserade färgrummet RGB består av de 3 grundläggande färgerna:
Röd, Grön, Blå. När man skruvar upp dessa uppnås det helt ren vit då ljusstyrkan ökas.

Det finns flera profiler innanför RGB-färgrummet. T.ex. sRGB och AdobeRGB. Alla ovannämnda RGB-profiler har ett större färgrum än CMYK-profilerna.
Alla skärmar visar färger med RGB-färgrummet, så om du ska producera något digitalt; t.ex. hemsidor eller tabletgrafik, bör du använda dig av denna modell.

Ditt tryckeri använder CMYK
Print- och tryckmaskiner använder alltså CMYK-färgrummet, som består av de grundläggande färgerna nämnt tidigare (Cyan, Magenta, Yellow/Gul och Key/Svart).

CMYK blir mörkare, ju mer färg du tillför då detta blir solida färger - i motsats till RGB som är ljusbaserat och därför blir ljusare ju mer färg du använder.
CMYK är en substraktiv färgblandning och används alltid till fysiskt material, som print och tryck.

Kan jag sända in filer i RGB?
Vi kan ta emot filer som innehåller element i RGB-profiler, men resultatet kommer alltid bli konverterat till CMYK vid produktion.
Därför ska du vara uppmärksam på att det slutliga resultatet inte nödvändigtvis är exakt som det du ser på skärmen (som du sett i exemplen).
Om du har full koll på färger och konvertering till de korrekta ICC-profilerna, tar vi naturligtvis också emot tryckklart material med CMYK-profiler.

Du kan hämta våra PDF export-inställningar HÄR

Hur kommer det se ut i CMYK?
CMYK- och RGB-färgrum har olika profiler som ligger med förskjutning i färgspektrat. Därför kommer en icke-konverterad RGB-fil, se mycket annorlunda ut i förhållande till CMYK-resultatet i tryck.
Resultatet kan också variera allt eftersom vilken profil du konverterar till och från.
En skärm kan naturligtvis inte visa ett 100% korrekt resultat av CMYK-färgrummet som används till tryck, då den som tidigare nämnt alltid visar RGB.
Vi vill dock rekommendera, om du är det minsta i tvivel, att välja “No Colour Conversion” och “Include All Profiles”, när du exporterar till PDF.
Så kommer vi att se till att allt blir konverterat korrekt, och du har därför inte en tryckklar PDF som är låst till en bestämd profil och papperskvalitet.


Har du något du funderar, rådger vi dig gärna.

Företagsinformation

Hämta färgprofilerna här.